Ofte stillede spørgsmål om COVID-19 og dyr

Fakta om coronavirus og dyr

  • Den nye Coronavirus kaldes nu officielt for SARS-Cov-2 og sygdommen, som den forårsager, kaldes forkortet for COVID-19.
  • Der er ingen evidens for et specifikt reservoir i dyr for SARS-Cov-2.
  • Der er ingen evidens for, at familiedyr kan smittes med virus og udvikle COVID-19 eller kan fungere som kilde til infektion.
  • Canine Coronavirus (CCov og CRCoV) kan forårsage hhv. diarré og respiratorisk infektion hos hund.
  • Feline Coronavirus (FCoV) er en almindeligt forekommende asymptomatisk tarminfektion hos katte, men kan i sjældne tilfælde mutere til en mere viral form (Felin Infektiøs Peritonitis).
  • Både Canine- og Feline Coronavirus er alpha-coronavirus, men er ikke koblet til det nuværende udbrud af COVID-19 (SARS-Cov-2 er beta-virus)

WSAVA’s videnskabelige komité og One Health-udvalg har udarbejdet en liste med ofte stillede spørgsmål. Nedenfor finder du relevante udpluk suppleret med DDDs (Den Danske Dyrlægeforening) tilføjelser til listen.

Kan COVID-19 smitte til kæledyr?

Der er i øjeblikket ingen evidens for, at familiedyr kan blive inficeret med eller sprede COVID-19.

Hvad er WSAVA’s svar på, at en hund er blevet ”inficeret” med COVID-19 i Hong Kong?

Rapporter fra Hong Kong den 28. februar indikerede, at en hund hos en inficeret patient havde testet ”svagt positivt” på COVID-19 efter rutinemæssig test. De endelige testrapporter oplyser, at der pt. stadig ikke er noget bevis for, at kæledyr, inklusive hunde og katte, kan være en kilde til infektion for andre dyr eller mennesker.

WSAVA opfordrer kæledyrsejere i områder, hvor der er kendte humane tilfælde af COVID-19, til at fortsætte med at følge anbefalingerne, herunder at vaske deres hænder i forbindelse med at de interagerer med deres kæledyr, og hvis de er syge, iføre sig ansigtsmasker.

Skal jeg undgå kontakt med kæledyr eller andre dyr, hvis jeg er syg med COVID-19?

Du bør begrænse kontakten med kæledyr og andre dyr, hvis du er bekræftet syg med COVID-19, ligesom du vil gøre i forhold til mennesker. Selvom der ikke er rapporteret om kæledyr eller andre dyr, der er syge med COVID-19, anbefales det stadig, at mennesker, der er syge med COVID-19, begrænser kontakten med dyr, indtil der er mere information på området. Hvis det er muligt, skal du lade et andet medlem af din husstand passe dine dyr, mens du er syg. Hvis du er syg af COVID-19, skal du undgå direkte kontakt med dit kæledyr, herunder klap, kram og at blive ”kysset”.

Hvad skal dyrlæge gøre, hvis et kæledyr udvikler en uforklarlig sygdom og har haft kontakt til en person med dokumenteret COVID-19-infektion?

Modtager man som dyrlæge en henvendelse om et dyr, hvis ejer er bekræftet smittet med COVID-19 (eller i karantæne), og hvor dyret har symptomer, som kan mistænkes relateret til COVID-19, skal man som dyrlæge straks kontakte Fødevarestyrelsen. Styrelsen vil vejlede dyrlæge om, hvordan du skal håndtere situationen i forhold til evt. smittebeskyttelse.

Hvordan skal man forholde sig i forhold til kæledyr i områder, hvor virus er aktiv?

Der er i øjeblikket ingen bevis for, at kæledyr kan blive inficeret. Selvom der ikke er rapporteret om kæledyr eller andre dyr, der bliver syge med COVID-19, skal kæledyrsejere undgå kontakt med dyr, de ikke er bekendt med, og altid vaske deres hænder før og efter at have håndteret et dyr. Hvis ejere er syge med COVID-19, bør de undgå kontakt med dyrene.

Skal dyrlæger vaccinere hunde mod Canine Coronavirus på grund af risikoen for SARS-Cov-2?

De vacciner mod hundens Coronavirus, der findes på de globale markeder, er beregnet til at beskytte mod enterisk Coronavirusinfektion og er IKKE godkendte til beskyttelse mod luftvejsinfektioner.

Dyrlæger bør derfor IKKE bruge sådanne vacciner i lyset af det aktuelle udbrud med tanke på, at der kan være en form for krydsbeskyttelse mod COVID-19. Der er ingen evidens for, at de godkendte vacciner giver krydsbeskyttelse imod infektionen med COVID-19, da enteriske og respiratoriske vira er markant forskellige varianter af Coronavirus. Der findes i øjeblikket ingen vacciner for respiratorisk Corona virusinfektion hos hund.

Kontakt

AKTUELT

Se alle
Ferie med dyr
Som dyreejer er der hver dag mange ting, man skal tænke på, og det er ikke anderledes om sommeren, når ferien skal holdes. At holde...
Flåter
Bliver i daglig tale ofte kaldt for ”tæger”, hvilket dog ikke er en korrekt betegnelse, da en tæge ikke suger blod fra dyr eller mennesker....
Lopper
Lopper Både hunde og katte angribes af lopper. Lopper er ikke sæsonbetinget og kan derfor blive en plage lige såvel i vinterperioden som om sommeren....
Narkose – hund og kat
Mange operationer foregår under fuld narkose Ved fuld narkose skal dyret faste de sidste 12 timer optil operationen, men skal selvfølgelig stadig have adgang til...